Tájház

A Szent Száva utca 19-es szám alatt található épület a mestergerendába vésett évszám alapján 1843-ban épülhetett. Az biztos, hogy a település hagyományos építészetének egyik utolsó példája. Másfél évszázados fennállása alatt kisebb átépítéseken esett át, de kinézetében és funkciójában alapvetően nem változott. Háromosztatú, jellegzetesen alföldi típusú lakóház. Berendezése a XIX-XX. század fordulójának időszakában készült. A tájházban elhelyezett néprajzi tárgyak egy része állandó, más része időleges adományokból származik.

Mostani állapotában, a domináló fehér-kék színekkel kifestve kicsit elüt a többi régi topolyai háztól. A tájházat 1986-ban adták át rendeltetésének, azóta is a város kiemelt műemléke. Az elmúlt években igyekezünk a Tájházban rejlő lehetőségeket kihasználni, továbbgondolni, színes programokkal megtölteni a teret, ugyanakkor felújítást célzó beruházásokat is eszközölni a napról napra rosszabb állagú épületek karbantartásához, felújításához.

A Tájház tavasztól őszig áll nyitva a látogatók előtt, valamint előzetes egyeztetés után, az év minden napján lehetőség van a csoportos látogatásokra is.

     

 

Bognár-kovács műhely

Az egykori, városszerte nagyra becsült Egri testvérek bognár-kovácsműhelye ritkaságnak számít, mivel általában két mesterséget sehol sem űztek egy helyen. Az viszont vitathatatlan, hogy a bognár- kovácsmesterségnek Topolyán a XVIII. századtól számítóan nagy hagyománya volt. Az 1940-es években még negyven kovácsműhelyről van tudomásunk. A Topolyán készült kocsikat szerte a Délvidéken kedvelték. A topolyai kovácsok a vasalás csínját-bínját ismerték. A jellegzetes topolyai fémmintázatok alapján egy kocsifajtát topolyi szekérnek neveznek. Jelenleg a kovács- és bognárműhely belső berendezését szinte teljes egészében láthatják az érdeklődők, sőt azon kívül egy jó állapotban lévő fekete színű homokfutót is.

A műhely tavasztól őszig áll nyitva a látogatók előtt, valamint előzetes egyeztetés után, az év minden napján lehetőség van a csoportos látogatásokra is.

     

KÖZELGŐ ESEMÉNYEK

Nincs várható esemény megadva.

Támogatóink

Topolya község
önkormányzata

 

Helyi közösség
Topolya

 

Tartományi Művelődési és
Tájékoztatási Titkárság

 

Bethlen Gábor
Alapkezelő Zrt.